ELS PROTAGONISTES

PABLO YGLESIAS (Barcelona, 1981)

La seva experiència el converteix en l’autèntic protagonista del documental. Estudia Formació Professional d’electrònica a Barcelona, i realitza cursos d’informàtica, il·luminació i so per a teatre i espectacles de forma autodidacta. Treballa en muntatges teatrals per a companyies consolidades, com La Cubana o La Fura dels Baus i col·labora com a autònom per a diverses empreses del sector audiovisual entre el 2002-2008. A partir d’aquell moment, la crisi econòmica li fa replantejar la seva forma de vida. Realitza un voluntariat al Perú i descobreix la seva nova passió: la natura i la biodiversitat. Finalment, el 2013, fundarà la Reserva Tierra Linda a la selva amazònica peruana, on s’hi instal·la i s’hi implica de manera absoluta.

JOSEP VICENS (Mallorca, 1944)

Co-fundador de la Reserva Tierra Linda. Neix a Mallorca, tot i que durant gran part de la seva vida resideix a Menorca. Des de fa 60 anys es dedica a l’entomologia (l’estudi dels insectes), una passió que li ha permès viatjar arreu dels cinc continents. Tota la seva col·lecció particular (de més de 6.000 exemplars), es pot veure al Museu de Ciències Naturals de Menorca, a Ferreries. Fa 24 anys que va visitar per primera vegada la selva del Perú, on s’hi va instal·lar de forma definitiva el 2009. El 2013 va fundar amb Pablo Yglesias la Reserva Tierra Linda, mentre segueix treballant amb la idea d’inaugurar aviat un Museu de Papallones i Inectes a casa seva, a Chontachaca (a la vall de Kosñipata).

PILAR DIEZ

Nascuda a Callao, barri costaner de Lima, ha dedicat tota la vida a la docència. Ha treballat en diferents iniciatives pedagògiques d’edats i realitats diverses, des de la ciutat fins a la selva. Ha estat vinculada en projectes del Ministeri d’Educació del Perú. Actualment es dedica a un projecte d’educació intercultural, entre infants de la selva i “colons” que arriben d’altres regions, a Kiteni (Distrito de Echarati). La llengua i les cultures és un dels aspectes que més l’interessa, defensant les tradicions dels pobles minoritaris de l’Amazones i lluitant per fer sobreviure la seva pròpia identitat. Des del 2002 és la parella de Josep Vicens.

VALENTÍ YGLESIAS i LUISA VERDÚ

Pares del Pablo. Viuen al barri de Gràcia, a Barcelona, a prop de la Plaça Gal·la Placídia. Recorden que de petit el seu fill era molt inquet i s’implicava amb moltes causes socials. Veien que li costava trobar el seu lloc en aquesta societat i el van animar a fer un voluntariat al Perú durant una temporada per canviar d’aires. No sabien, però, que aquesta iniciativa faria que el Pablo es quedés a viure a la selva amazònica. Viuen amb alegria que el seu fill estigui motivat i content amb el seu projecte vital, però l’enyoren i expliquen amb tristesa com la distància física esdevé una barrera difícil de salvar per poder-lo veure o parlar més sovint amb ell.

ROXANA PATRICIA ARAUCO

Administradora de l’Estación Biologica Cocha Cashu, al Parque Nacional del Manu i coordinadora de la Investigación San Diego Zoo Global, del Perú. Una de les seves prioritats és vetllar pel cumpliment de la normativa del Parc Nacional, que el divideix en tres àrees ben diferenciades: la zona cultural (on es realitzen tot tipus d’activitats, amb unes regulacions més flexibles), la zona de turisme (on es controla la seva activitat d’una manera més restrictiva) i la zona de protecció (on no s’hi pot accedir sense un permís especial). El cumpliment d’aquestes normatives i la lluita per a la seva difusió, conscienciació  i implicació dels propis habitants de les poblacions del Parc Nacional, són els dos eixos que centren la seva activitat.

CECILIO HUAMATUPA

President de l’Asociación de Prestadores de Servicios Turísticos Kosñipata-Manu. Va nèixer a la regió Apurimac, als Andes, aprop de Cusco, on va estudiar fins als 21 anys. El 1995 es va traslladar a la vall de Kosñipata, on viu des d’aleshores. Durant els primers anys es va dedicar al conreu i va conviure amb les cultures pròpies de l’amazones; en va apendre els seus dialectes i va apendre les seves tradicions. El van batejar com “El puma rojo”. Des de fa uns anys treballa per desenvolupar un turisme de natura a tota la vall, per promocionar-la, generar atractius pels visitants i protegir d’aquesta manera el seu ecosistema de les agressions que ha sofert durant els darrers anys (centrades especialment  la desforestació provocada per la tala indiscriminada d’arbres i les plantacions de coca, a més de lluitar contra la venda il·legal d’animals).

ERNESTO ORTIZ

Metge investigador de la Universitat de Duke (USA), on dirigeix l’Institut de la Salut Global. Va nèixer als Estats Units, encara que tota la seva família és peruana i es va criar al país llatinoamericà. Va estudiar Medicia a Lima i va realitzar una Maestria en Salud Pública i Ambiental a Iowa (EUA). Actualment viu a Durham (Carolina del Nord) i realitza diverses investigacions sobre  malalties infeccioses. Viatja regularment al Perú, on intenta millorar les condicions de salut de les zones més inaccessibles de la selva. Per conèixer més sobre les seves activitats podeu visitar el seu web personal. 

CESAR AUGUSTO BARRETO

Nascut a Pilcopata, la capital de Kosñipata, on es fusionen les cultures provinents de les muntanyes (com el Quechua) amb les realitats pròpies de l’Amazones (com la cultura Machiguenga). Amant de la natura i dels animals, funda el 2013 el Centro de Rescate 2 Loritos, que lluita per salvar la fauna de la zona. En el seu recinte cuiden diversos animals  utilitzats com a mascotes i abandonats pels propis pobladors de la vall; aquests animals viuen de forma lliure i en la mesura del possible, els retornen al seu hàbitat. Treballen per  conscienciar a la gent de la zona dels beneficis que comporta la creació del Parc Nacional del Manu i la conservació del medi natural i la seva fauna.

ZAIDA HUACAC

Nascuda a Patria el 1985, va viure la seva infantesa en aquesta població, situada al bell mig de la  vall de Kosñipata. Va estudiar a la ciutat de Cusco i quan va acabar els estrudis en pedagogia va tornar al seu poble per treballar com a professora. Lluita per oferir més educació i millorar la qualitat de la docència a la selva, per garantir un futur millor a les noves generacions. Estima la seva terra i intenta transmetre el seu amor per la selva als més petits, per acoseguir que al final de la seva formació tornin a la vall i puguin utilitzar els seus coneixements per millorar la qualitat de vida de la zona. Creu que el turisme és una bona forma de millorar les condicions de vida de Kosñipata, i participa activament en diverses associacions que potencien les infraestructures pels visitants i donen a conèixer els atractius de la vall als seus visitants.

OMAR MORENO

Nascut a Patria el 2003, on sempre hi ha viscut. Estima la selva i el seu entorn, on es sent lliure i tranquil. Veu les grans ciutats com un entorn massificat per la població i el cotxes, sense vegetació ni natura, un medi amb el que no s’identifica. Això no impedeix, però, que somiï amb unes millores a la vall, especialment en les infraestructures. Veu les noves tecnologies com una realitat aliena, que no necessita i en les que no confia. Vol estudiar fins arribar a la Universitat, però té molt clar que quan acabi els seus estudis tornarà a la selva per viure, treballar i contribuir amb els seus coneixements a la millora de la qualitat de vida de la zona.

PHILL COOPER

Va néixer a prop de Birmingham (Anglaterra), i ha participat com a voluntari a Tierra Linda a l’estiu del 2016. És la primera vegada que creua l’oceà Atlàntic, i reconeix que la selva amazònica l’ha captivat des de fa molts anys. Considera que Perú és un país increïble, amb paisatges molt diversos, gent molt hospitalària i molta història al darrere, amb la cultura inca i les seves restes arqueològiques com a principal referència. És un apassionat de la natura i dels animals, i reclama més implicació dels polítics i de les institucions internacionals per vetllar i protegir els recursos naturals arreu del món. De cara a l’any vinent espera poder començar una carrera universitària vinculada amb el medi ambient.

CLAIRE JACOBS

Va néixer a Sacramento, Califòrnia (EUA). Ha participat com a voluntària a Tierra Linda a l’estiu del 2016. És crítica amb el sistema capitalista i la societat de consum actual, contràira a l’esperit individualista propi del seu país, centrat especialment en la idea de fer diners. Vol contribuir a fer una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient. L’experiència de Tierra Linda li ha permès conèixer amb més profunditat les dinàmiques pròpies de la natura, renunciar durant uns dies a la comoditat de les grans ciutats i aprendre a viure sense electricitat ni Internet.

MARA PATRICIA AIZPURU

Nascuda a Aguascalientes (Mèxic), ha participat com a voluntària a Tierra Linda a l’estiu del 2016. Des de fa diversos anys dedica els seus estius a participar en projectes de voluntariat i conservació natural, fins ara a prop de casa. Va escollir en aquesta ocasió la selva de l’Amazones perquè tenia ganes de fer un pas més i descobrir una realitat diferent, que li aportés noves experiències i punts de vista a la seva vida. Té una gran consciència social i està convençuda que el canvi a tota l’Amèrica Llatina passa per la seva generació; són ells, el més joves, els que han de fomentar un canvi en la mentalitat de la gent perquè cadscú esdevingui més coherent i responsable dels seus actes. Només així es pot ampliar la consciència mediambiental arreu del continent.

Anuncios